henk alleman

kunstschilder/illustrator

Hallo ik ben Henk Alleman
 
De afgelopen twee jaar werd ik regelmatig verrast door hernieuwde belangstelling voor mijn oude stripverhalen uit de krant. De tekeningen zijn uit archieven gehaald, afgestofd, gecontroleerd en waar nodig gereinigd om opnieuw te kunnen gebruiken. Die stripverhalen zijn wel 60 jaar of nog langer geleden getekend en ik had verwacht dat deze compleet in de vergetelheid waren geraakt. Een aantal enthousiaste liefhebbers hebben heel veel werk gehad aan het opdiepen en uitpluizen. Zeker vijf albums van verzamelde strips zijn nu in prachtig gebonden uitgaven gebundeld. Er zullen nog meer albums volgen. De vijf reeds uitgegeven albums zijn in de boekhandel verkrijgbaar. In de afgelopen maanden ben ik meerdere malen te gast geweest bij stripboek evenementen om te signeren. Dit heb ik met veel plezier gedaan en tal van leuke mensen ontmoet.
 
Behalve de activiteiten op het gebied van mijn oude striptekeningen ben ik ook blijven schilderen. Veel schilderijen gaan over mijn geliefde stad Amsterdam, maar ik heb ook een zwak voor allerlei andere onderwerpen variërend van landschappen tot zeegezichten met zeilschepen, of actiebeelden. Ook heb ik nog een aantal acrylverf doeken gemaakt.
 
Tegenwoordig kost het schilderen wat meer moeite maar dat mag ook wel want zoals je ziet op de foto ben ik op senior leefijd. Wellicht dat er in 2018 nog een mooie overzichtpresentatie van mijn werken komt, maar daarover volgt nog nader nieuws..

Neem een kijkje van mijn werk op de pagina schilderijen of beeldverhalen en strips. Van mijn schilderijen is een vituele expositie in een overzicht verzameld. De werken zijn niet te koop. Om een minder tijdrovende indruk te krijgen is het ook mogelijk een film van 4 minuten op YouTube te bekijken. Op de pagina biografie deel ik nog wat informatie over mijzelf. In een webshop galerie zijn een aantal werken te zien die nog aangeschaft kunnen worden.
 

 

De collectie schilderijen is onderverdeeld in een aantal items.
Dit gedeelte bevat veel werken uit Amsterdam
Dit gedeelte bevat andere mooie plekken in Nederland en van
de grote steden zoals bijvoorbeeld Rotterdam.
Water en zeeën, oceanen of mooie vijverpartijen, alles met het onderwerp water is grotendeels bijeen
gezet.
Ook binnen Europa is veel inspiratie te vinden. Zo overal waar Henk geweest is heeft hij wel wat ideeën opgedaan. Naast een collectie in kleur heeft Henk ook een aantal werken in oostindische inkt getekend
 

 

 

 

Klik op de naam rechts naast een van de onderstaande illustraties om deze te openen bijv. klik op Amsterdam. Hierna kunt u in alle beelden afzonderlijk klikken om deze tot te vergroten. Tenslotte is het nog éénmaal mogelijk te klikken in een afbeelding om deze tot de maximale grootte op deze website te zien

Amsterdam is de geboortestad van Henk Alleman. De stad is nog altijd zijn grote bron voor inspiratie. Hij heeft zowel oud Amsterdam geschilderd zoals het er vroeger uit zag als tegenwoordig.

Klik op deze 1. Amsterdam om de afbeeldingen te zien. Onderaan in de reeks afbeeldingen kunt u doorbladeren naar volgende pagina's.

Ook langs de Amstel waar Amsterdam naar vernoemd is liggen prachtige buitenplaatsen en dorpjes. Veel daarvan heeft hij vastgelegd. Ook de omgeving van Naarden, Muiden, Ouderkerk zijn vastgelegd.

Klik op deze categorie rondom Amsterdam om de afbeeldingen te zien. Onderaan in de reeks afbeeldingen kunt u doorbladeren naar volgende pagina's.

Nederland Behalve Amsterdam en de omgeving gaat Henk Alleman er vaak op uit om landschappen of andere steden vast te leggen binnen Nederland die een historisch karakter hebben of een andere interesse in hem oproepen zoals prachtige luchten over weilanden, water of gewoon een paar koeien in de wei.
Europa Op zijn reizen in Frankrijk, Italië, Spanje, Turkije, Portugal werd hij vaak geinspireerd door de leukste dorpjes of prachtige strandtaferelen bij het binnenhalen van de visvangst of iets wat hem boeide.
Het is vastgelegd in prachtige beelden.

Klik op deze categorie Europa om de afbeeldingen te zien. Onderaan in de reeks afbeeldingen kunt u doorbladeren naar volgende pagina's.
Zeegezichten en stranden Geboeid door de Tall Ships tijdens de verschillende Sail Amsterdam shows en de vele aangemeerde schepen in Amsterdam en Rotterdam heeft hij in Nederland, maar ook in Europa  schepen aan de kade of op volle zee vastgelegd.

Klik op deze categorie zeegezichten en stranden om de afbeeldingen te zien. Onderaan in de reeks afbeeldingen kunt u doorbladeren naar volgende pagina's
.
Bloemen en stillevens Bloemen verwelken maar blijven bewaard in schilderijen. Zo zijn ook andere vergankelijke beelden bewaard in stillevens
Collages Ook de geschiedenis roept beelden op die hij heeft gevangen in een achttal collages. Hier wordt van het ontstaan der aarde de oude geschiedenis van de Egyptenaren, Grieken, de Verenigde Staten, Europa t/m de 2e Wereldoorlog in vastgelegd.
Line Art Figuratief en toch modern. Henk Alleman heeft een eigen stijl bedacht die hij Line Art noemt met een knipoog naar Mondriaan.
Zwart-wit penseel Zwart-wit penseel tekeningen in Oostindische inkt maken vergt uiterste concentratie. Eén verkeerde lijn en de hele tekening is verprutst. Henk Alleman is één van de weinige mensen uit zijn generatie die deze moeilijke techniek nog perfect beheerst.

 

Heronder zijn een aantal weergaven te zien van een aantal strips en een cartoon. Klik om de illustraties of de links om meer afbeeldingen te zien.

Henk Alleman maakte voornamelijk strips in de jaren '50. Op 19-jarige leeftijd ging hij werken voor uitgeverij De Kleine Zondagsvriend, van waar zijn eerste strip 'Morgan Bloomsbury, de Prins uit Engeland' werd gepubliceerd.

Een andere serie Morgan Bloomsbury verhalen. De bijbehorende tekst van de serie is nog aanwezig. Deze wordt momenteel herschreven om over enige tijd in eigentijdse vorm opnieuw te publiceren.

Beroemd boek met ooit de (nu foute) titel 'De Negerhut van Oom Tom' getekend als stripverhaal door Henk Alleman 1953-54 voor Tombola, het supplement van het damesblad Libelle.

Een van de grootste projecten voor Alleman
was de serie 'Operatie Burn-Out' die onder het etiket "wetenschappelijk toekomst verhaal" door Swan Features verkocht werd aan een aantal kranten in België en Nederland. Zo stond deze strip in 1957 in Het Laatste Nieuws en in 1958 in Het Nieuwsblad van het Noorden. 

'Operatie Burnout - Op
weg naar vreemde werelden' is een stripverhaal geconcen-treerd rond de planeet Venus, het werd in totaal in negen dagbladen in Europa gepubliceerd, zelfs destijds achter het IJzeren Gordijn

Henk Alleman is een van de anonieme tekenaars van de strips van Olivier B. Bommel en Tom Poes geweest van de Marten Toonder studio's. De geplaatste afbeeldingen zijn niet uit die tijd maar recent getekend in 2013 door Henk Alleman als eerbetoon naar een prachtige tijd.

Voor het tijdschrift Eva maakte hij vijf verhalen over de belevenissen van stewardess 'Linda ucardy'.

De illustratie toont een heruitgave in 2017.

Voor Tombola, het supplement van het damesblad Libelle, vervaardigde Alleman strips als  'Doctor Davis' 1954. De tekst is geschreven door Toon Kortooms. Hier volgt een passage uit het verhaal.

 

Stripalbum Aram vanaf aflevering 43 getekend door Henk Alleman. Dit stripverhaal is eerst getekend door Pien Wijn, hierna zijn een aantal albums getekend door Henk Alleman en de laatste 5 exemplaren uit de serie zijn ook van Piet Wijn. Qua stijl hebben ze zeer goed samengewerkt om de hoofdfiguren voor de lezer zo herkenbaar mogelijk te houden. Publicatie: Aram, 19
Uitgever: 's-Gravenhage : Panda, 1981

Na enige tijd bij de Toonder Studio's te hebben gewerkt, volgt Henk Alleman zijn collega's Henk Sprenger en Ton de Zwaan, die hun werk voortaan bij Swan Features Syndicate onderbrachten. Hier maakte hij nog een serie stripverhalen in een eigen typerende stijl. Afbeeldingen volgen nog.
Verder zijn in deze groep een aantal leuke cartoons ondergebracht (in kleur).

De Rio Grande Expresse is vertrokken, nog juist probeert Pieter Kwiek met zijn kleine beentjes de trein te halen. Gelukkig weet Willie Woep, een lieftallig meisje, die op het achterbalkon van de trein staat, de kleine Pieter Kwiek, het voortsnellend voertuig binnen te hijsen. Willie Woep vraagt nieuwsgierig aan Pieter Kwiek naar het doel van zijn reis, maar hierover laat het kleine kereltje zich niet uit en zegt alleen dat hij dit geheim wil houden. Bij het volgende station treffen ze de schatrijke bankier Mr.Sjekboek en de zeer geleerde Professor Sik aan. Willie Woep verbaast zich over de grote hoeveelheid bagage van Mr. Sjekboek en meent dat dit allemaal in verband staat met het geheim van Pieter Kwiek...

Tante Toet en Krijn Krul wonen in een kleine stad, waar zij een kruidenierswinkel hebben. Tante Toet staat in de winkel en doet het huishouden. De zaken gaan niet zo goed, aan Tante Toet ligt het niet, zij is ijverig en vriendelijk voor haar klanten. Aan Krijn Krul ligt het ook niet, want die bemoeit zich helemaal niet met de winkel. . Als de nood op z'n hoogst is en er een faillissement dreigt, gebeurt het grote wonder ... Krijn Krul wint, omdat Toet op de juiste wijze een Toto-formuliertje had ingevuld de eerste, de tweede en derde prijs in de voetbalpool en incasseert het enorme bedrag van 450.000 gulden en hiermee beginnen dan de grote avonturen van Tante Toet en Krijn Krul....

 

Klik op de naam rechts naast een van de onderstaande illustraties om deze te openen bijv. klik op Mazurka de zwervende zigeunerin. Hierna kunt u in alle beelden afzonderljk klikken om deze te vergroten. Tenslotte is het nog éénmaal mogelijk te klikken in een afbeelding om deze tot de maximale grootte op deze website te zien.

'Mazurka, de Zwervende Zigeunerin'  is een spannend verhaal over het vaak moeilijke zigeunerleven. Het is recent geschreven en geïllustreerd door Henk Alleman. Het Stripschrift heeft het in een verkorte versie recent voltooid voor publicatie. In de editie maart 2014 van het Stripschift (nummer 437) zijn in het middenkatern maar liefst 8 pagina's met rijen van 3 strips gereserveerd voor dit beeldverhaal.

Over de 2e Wereldoorlog heeft Henk Alleman een aantal indringende gebeurtenissen vastgelegd uit de omringende landen in Europa waar de oorlog plaatsvond tot Rusland. Op deze site staan een aantal werken van deze collectie afgebeeld.

Na enige tijd bij de Toonder Studio's te hebben gewerkt, volgt Henk Alleman zijn collega's Henk Sprenger en Ton de Zwaan, die hun werk voortaan bij Swan Features Syndicate onderbrachten. Hier maakte hij nog een serie stripverhalen in een eigen typerende stijl. Afbeeldingen volgen nog.
Verder zijn in deze groep een aantal leuke cartoons ondergebracht (in kleur).

Beeldverhaal Tommy, Dicky en de wijze professor Sik !
Voor het tijdschrift Eva maakte hij vijf verhalen met het figuurtje 'Tommy' (vanaf het tweede verhaal 'Tommie' geheten).

Quo Vadis - Deel I
De ondergang van het Romeins imperium is geschreven en getekend door Henk Alleman.

Tijdens de Romeinse heerschappij van Caracalla verschenen aan de oevers van de Main strijdlustige Sueven (zwervers) op zoek naar voedsel en rijkdom. De verschillende volksstammen in deze gebieden verenigden zich onder de naam Alamannen, ofwel Allemannen om hun verscheidenheid aan te duiden. Omvangrijke zwermen Alamannen staken de Donau over, trokken over de Rhaetische Alpen en Lombardije en rukten op naar Ravenna. Zij brachten hun vaandels in het zicht van Rome. Verbijsterd door de nadering van zoveel ontembare horden wisten de preatorianen, deze nietsontziende barbaren zoals zij werden genoemd, om te kopen en een terugtocht te aanvaarden ..

In Quo Vadis deel 2 gaat Gunthar, zoon van Koning Ariovistus, Prins der Sueven een belangrijke rol spelen. Binnenkort meer informatie.

 

 


foto: Henk Alleman in Marten Toonder Studio's

  Kunstschilder/illustrator Henk Alleman

Henk Alleman ging al jong schilderen en tekenen, evenals zijn oudere broer Han.
Vader Alleman had gewaarschuwd nooit kunstschilder te worden; dat betekende indertijd armoe. Om die reden besloot de jonge Henk Alleman illustrator te worden voor de Dag- en Weekbladpers. 
Hij tekende vele stripverhalen in oostindische inkt. 
Naast zijn baan als illustrator bleef hij het schilderen in olieverf. Dit is hij altijd blijven doen, ook naast zijn verdere succesvolle carriëre als handelsvertegenwoordiger.
Hij werkte allerlei ideeën in meerdere unieke en zelfbedachte nieuwe stijlen uit
Toen de gemeente Amsterdam zijn schilderkunst ontdekte, werd hem een tentoonstelling aangeboden in het Glazen Huis in het Amstelpark in Amsterdam-Buitenveldert.
Het grote succes inspireerde hem fulltime met schilderen door te blijven gaan waarna nog zo'n 25 exposities volgden.
Op latere leeftijd heeft hij het wat rustiger aangepakt en werkte hij vrijwel uitsluitend nog in opdracht en culturele dienstverlening.
 
Zijn kunst omvat niet alleen werken in romantisch-impressionistische schilderstijl (Haagse School).
Hij maakt ook experimentele kunst, evenals door de Stijlgroep (van Doesburg, Mondriaan, van der Leck), geometrische kunst en hij ontwikkelde nieuwe mogelijkheden en inzichten in een eigen unieke stijl.
Op zijn exposities zijn af en toe een aantal van zijn prachtige studies te zien welke hij maakte bij schildersvereniging de 'Onafhankelijken'. Omdat het hier meest academische naaktmodellen betreft worden deze niet overal getoond.
Een uitgebreide biografie is opgenomen in het Stripschrift numer 437 van maart 2014.